Közgyűlés – hét napirendi pontot tárgyaltak a képviselők

Összesen hét napirendi pontot tárgyalt mai első rendes ülésén a város képviselő testülete, ezek közül egyet zárt ülésen. Módosították az Agria Humán Kft. üzleti tervét és megszavazták tagi kölcsön nyújtását a cég biztonságos működése érdekében. Vitát váltott ki Wass Albert szobrának elhelyezése a városban. Döntött a testület arról, hogy a műjégpályát kedvezményes áron vehetik majd igénybe a mindennapos testnevelés részeként az egri diákok.

Napirend előtti felszólalásban Nyitrai Zsolt köszöntötte az új testületet. Úgy fogalmazott: most egy új típusú önkormányzati építkező munka kezdődik el, a közös, eredményes munkához kérte a képviselők együttműködését. Mint mondta: a kampányban minden jelölőszervezet programjában talált olyan javaslatot, ami hasznos a városnak, az itt élő emberek életét könnyebé teszi, azt kérte, ezeket közösen, együtt dolgozva és gondolkodva valósítsák meg a képviselők.
Mint mondta: a 2014-2020-as fejlesztési ciklusban törekedni kell arra, hogy a lehető legtöbb uniós forrás a városba és a térségbe érkezzen. Habis László polgármester azt mondta: biztos az együttműködésben, éppen a város további fejlődése érdekben egyeztettek a közelmúltban Nyitrai Zsolttal közösen a miniszterelnökkel a fejlesztési irányokról.
A közgyűlésen elhangzott: a Fidesz-KDNP frakciót alakított, vezetője Martonné Adler Ildikó lett, ő vette át a közgyűlés vezetését.
Az első napirendi pont az Agria Humán Kft. üzleti tervének módosítása. Habis László elmondta: az Agria Humán országos viszonylatban is az egyik legnagyobb megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cég. 2013 decemberében 20 milliós tagi kölcsönt nyújtott az önkormányzat a cégnek, ennek az összegnek a visszafizetését az év végéig meghosszabbítanák. A javaslat szerint a 2015-ös évi költségvetés terhére további 20 millió forint tagi kölcsönt nyújtana az önkormányzat.
A legnagyobb vitát a harmadik napirend váltotta ki, mely a Wass Albert szobor elhelyezéséről szólt. A Hatvani hóstya V. negyedének fertálymesterei tettek javaslatot a költő szobrának elhelyezésére a Farkasvölgy utca Árpád út felőli végén lévő közterületen. Mirkóczki Zita felszólalásában nehezményezte, hogy nem látja a költségeket. Császár Zoltán arra volt kíváncsi valóban átgondolt volt-e az a koncepció, hogy a szobor verseket mondjon? A polgármester elmondta, hogy a szobrot magánadományokból finanszírozták, számottevő anyagi kötelezettséget ez a városra nem róhat. Gál Judit kiemelte: támogatni kell, amikor az itt élő emberek tenni akarnak a városért. Kovács Cs. Tamás rámutatott: a bizottság a közelmúltban két fordulóban tárgyalta a szobor megvalósulásának témakörét, ott nem volt ellenvetés. Bognár Ignác javaslata szerint a tér további rendbetételére a jövő évi költségvetésből el kellene különíteni legalább egymillió forintot, a szobornak helyet adó teret pedig szintén Wass Albertről nevezzék el.Mirkóczki Zita megkérdőjelezte Wass Albert munkásságát, kijelentették, hogy nem értenek egyet a szobor felállításával. Tóth István úgy fogalmazott: közösségi kezdeményezésről van szó, amit tiszteletben kell tartani. Végül két nem szavazat mellett elfogadták a napirendet.
A képviselők előtt volt a műjégpálya kérdése. Idén dupla akkora pályát nyitnak mint tavaly, a diákok pedig 250 forintért használhatnák, a mindennapos testnevelés részeként. Erre idén az önkormányzat másfél millió, jövőre a költségvetésből 2 és fél millió forintot biztosítana. Több képviselő tett javaslatot arra, hogy legyen ingyenes a pálya használata a diákok számára, Földvári Győző ehhez módosító indítványt nyújtott be, de elutasították, a napirendet végül elfogadták.
Döntöttek arról, hogy megigényelnek egy állami tulajdonban lévő területet a Kőlyuki pincesornál a terület további fejlesztése érdekben. Zárt ülésen az elutasított szociális támogatások ellen benyújtott fellebbezésekről szavazott a testület.