Heves megye gazdasága

Elkészült Heves megye gazdasági évkönyve. A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves Megyei Igazgatóságával közösen állítja össze ezt a kiadványt, ami a legfontosabb megyei gazdasági adatokat, folyamatokat mutatja be.

Mint azt Bánhidy Péter, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta, minden évben összeállítják Heves megye gazdasági évkönyvét. Ebben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves Megyei Igazgatósága is részt vett. Az idei összeállítás a készülő megyei településfejlesztési koncepciót is figyelembe véve készült. A tanulmány kiemeli, Az Észak-magyarországi Régió megyéi közül Heves a legtöbb mutató tekintetében előnyös helyzetben van, azonban országos összehasonlításban a középmezőnyben helyezkedik el.
Ez a teljesítmény a feldolgozó iparra vonatkozik, amelyben meghatározó a járműipar. A KSH adatai szerint a megye 3,1 százalékos lakossági és a foglalkoztatott munkaerő 2,85 százalékos részarányával 2012. évben 575 milliárd Ft bruttó hazai terméket (GDP-t) állított elő, ami az országos érték 2 százaléka. A megtermelt GDP mind arányában mind volumenében 2008. évtől romlik. A megye lakossága öregszik, folytatódik a demográfiai apály, nő az elvándorlási hullám, erősödik az urbanizáció. A megyében tapasztalható munkanélküliség mellett hiány van a kvalifikált feldolgozóipari munkaerőből és továbbra is magas az alulképzettek száma. A teljes kiadvány letölthető a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara honlapjáról.