Pályázhatnak a szőlősgazdák

Gépek beszerzésére és ültetvények telepítésére is pályázhatnak a szőlőtermelők és borászok. Tarsoly József hegybíró szerint, bár a befektetett pénzt a gazdáknak akár fél évig is nélkülözniük kell, megéri pályázni az uniós forrásokra.

A pályázati lehetőségek kihasználására biztatta a borászokat, szőlőtermelőket az egri hegybíró. Tarsoly József az Egri Magazin című műsorban hívta fel a figyelmet az újra igényelhető borászati gépek és technológiai berendezések vásárlásának támogatására.

A gazdák a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium borászati gépkatalógusában szereplő berendezések megvásárlásához kaphatnak 40%-os támogatást, legfeljebb 100 millió forintot.

A hegybíró kiemelte, hogy a szőlőültetvények szerkezetátalakítására vonatkozó pályázat is hamarosan elérhető lesz. Az uniós pályázatok utófinanszírozásúak, így a most telepített tőkék után tavasztól lehet lehívni majd a pénzt. A procedúra ellenére Tarsoly József szerint érdemes pályázni.

A támogatáshoz a gazdáknak először egy egyéni tervet kell készíteniük az ültetvény átalakítására. Hektáronként 3 és fél millió forint kapható támogatásként szőlőtelepítésekre.