Fertőző májgyulladás – kézmosással megelőzhető!

Heves megyében egy fertőző májgyulladásos esetet regisztrált a Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve októberben. A Hepatitis A vírus általában könnyű lefolyású betegséget okoz és gyakori kézmosással megelőzhető- hívja fel a figyelmet a megyei tisztifőorvos.

Októberben csak egy fertőző májgyulladásban szenvedő beteget regisztrált a Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve, nincs szó Hepatitis-járványról – hangsúlyozta Dr. Ifj. Wernigg Róbert megyei tisztifőorvos.

A bélapátfalvi általános iskola egyik tanulója került Hepatitis A vírus fertőzéssel kórházba, az intézmény honlapján keresztül is tájékoztatta a szülőket a betegségről és felhívták a figyelmet a higiénés szabályok betartására. A májgyulladás kórokozója ugyanis piszkos kézzel, szájon keresztül fertőz, gyakori kézmosással megelőzhető.

A fertőző májgyulladás az esetek többségében enyhe lefolyású betegség, semmiképp sem keverendő össze a szentgotthárdi esettel, ahol egy kislány agyhártyagyulladásban hunyt el – hangsúlyozta a tisztifőorvos.

Heves megyében idén 49 Hepatitis fertőzést regisztráltak, amiből egy a bélapátfalvi eset. A fertőző májgyulladás ellen egyébként létezik védőoltás is.