Szüret

Végéhez közeledik a szüreti időszak, a területek 2/3-át már leszüretelték az Egri Borvidéken. A hegybíró szerint ellentmondásos és nem túl gazdaságos évet zárhatnak a szőlőtermelők, országos viszonylatban azonban még gy is a legkeresettebbek közé tartoznak az egri borok.

A területek 80 százalékát már leszüretelték az Egri Borvidéken, kékfrankos és cabernet sauvignon van még kint jórészt a dűlőkben – mondta a hegybíró. Éjszakára már nagyon lehűl a levegő, így nincs mire várni, nem szerencsés sokáig húzni a szüretelést – fogalmazott Tarsoly József. A szakember szerint ellentmondásos évet hagyhatunk magunk mögött. Bár nálunk szerencsére van mit szüretelni, a növényvédelmi költségek jelentősen, harmadával drágultak, így gazdaságilag kevésbé jártak jól a gazdák.
Átlagosan 55-80 mázsa körüli mennyiség várható hektáronként, ez elmarad a korábbi évek 80-90 mázsás átlagától. A hegybíró szerint azok a fajták, amik tavaly 110 forintról indultak, most csak 85 forintot érnek, de még így is nálunk alakultak legkedvezőbben az árak, ha kitekintünk az ország többi borvidékére. Azok jártak jobban, akiknek kékszőlőjük is volt. Tarsoly József kiemelte még, hogy mindenképpen szükséges a szőlőtermelők és a felvásárlók közötti harmonikus együttműködés. E tekintetben még folyamatos egyeztetésre van szükség.