Plakáthajrá

Közel három hetük van a jelölteknek, jelölőszervezeteknek, hogy a választási plakátokat eltávolítsák a közterületekről. Egerben hozzávetőlegesen 12 ezer választási plakátot ragasztottak ki a kampányidőszakban, a sérült darabokat több héten át pótolták az aktivisták. Most az eltávolításban jeleskedhetnek.

A választási törvény szerint a szavazás napja után egy hónapon belül, tehát november 11-ig el kell távolítani a választási plakátokat. A hirdetmények leszedésért azok a felelősek, aki kiragasztották azokat, vagy akik érdekében ki lettek helyezve.
Egerben minden jelölt és jelölőszervezet megkezdte már a munkát.

A DK-Együtt-MSZP-nél a választókerületek jelöltjei felelnek a plakátok begyűjtéséért. A polgármesterjelöltjüket reklámozó falragaszokkal együtt mintegy háromezer darabot kell leszedni az aktivistáknak.

A Fidesz-KDNP képviselői, Kovács-Csatlós Tamás és Lombeczki Gábor sajtótájékoztató keretében, szimbolikusan szakította le az utolsó narancsszínnel szegélyezett politikai plakátot a Polgárok Házánál. Azt mondják, az aktivisták segítségével szinte már az összes hirdetményt eltávolították, mert fontosnak tartják, hogy egy párt ne csak a plakátok kiragasztásában, a kampányolásban jeleskedjen, hanem az eredeti utcakép mihamarabbi helyreállításában is. Szívesen veszik a lakossági bejelentéseket a még utcán maradt plakátokról.
A Fidesz-KDNP képviselőjelöltek fejenként 350 plakátra kaptak keretet a jelölőszervezettől, de volt, aki saját költségén többet csináltatott, vagy épp nem élt a lehetőséggel.

A Jobbik és az LMP támogatói is jól haladnak a plakáttalanítással, Nyíri Iván független jelölt képeit is aktivisták gyűjtik össze.

Ha a hirdetményeket nem távolítják el időben, az önkormányzatoknak kell eljárniuk, eltávolíttathatják a plakátokat és kiszámlázhatják annak költségét.