Megújult a szilvásváradi kerektemplom

Kell olyan hely az életünkben, ahol többet látunk, mint amit a hétköznapokban; a templom magasából látjuk a múltunkat, azt, hogy honnan jövünk, és azt is láthatjuk, hogy hová megyünk – ezt Balogh Zoltán, az emberi erőforrások minisztere mondta Szilvásváradon, a kerektemplom felújítása alkalmából tartott hálaadó istentiszteleten. Úgy fogalmazott: e nélkül a két dolog nélkül az ember nem tud gazdag lenni. A templom felújítására 26 millió forintot nyert pályázaton az egyházközség, ötmillió forinttal egészítették ki. Megújult a külső homlokzat, a kicserélték a nyílászárókat, megoldották a vízelvezetést.

Megújult a szilvásváradi református körtemplom. A klasszicista templomot Keglevich gróf építtette 1840-ben.Tíz évvel ezelőtt a tetőt már felújították; 2012-ben folytatták a munkát, akkor pályáztak a templom külső felújítására.
Most megújult a templom külső homlokzata, a lépcső, az előtető, kicserélték a nyílászárókat, és megoldották a csapadékvíz-elvezetést. Mindez 30 millió forintba került, a 25 milliós pályázati támogatáshoz ötmillió forint önerőt teremtettek elő.
A templom azt hirdeti: minden Istennek szentelt épület addig áll, míg a hívek Istennek engedelmeskednek – mondta a hálaadó istentiszteleten Szilágyi Zoltán esperes. Az épület a megújulást is jelképezi. Úgy fogalmazott: látványos, de nem a látványért van, hívogató, de nem öncélúan, Isten és ember egymásra találásának a helyszíne lehet. Amit a természet adott és az ember teremtett, együtt teheti az életünket széppé és gazdaggá – mondta Balogh Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, majd úgy folytatta: ha azt akarjuk, hogy vidéken jó legyen élni, ennek a kettőnek kell találkoznia. Mindazokat a kincseket meg kell őrizni és tovább kell fejleszteni, amit az országnak ez a vidéke ad. Ez a templom magasan van, az embernek fölfelé kell rá nézni, fölemeli a tekinteteket – emelte ki a miniszter.
Magaslatra a politikának is szüksége van – fogalmazott – hogy túllásson a számokon, meglássa az embereket, meglássa azokat az emberi közösségeket, amelyek nélkül nem lesz ebben az országban boldogulás. Balogh Zoltán szerint szüksége van az egyháznak is arra, hogy fölemelje a tekintetét, mert csak úgy tudja fölemelni másokét is. Felfelé nézve látható meg, hogy mi az igaz érték és az igazi erő ebben az országban – mondta a miniszter.