Eger ostroma egy XVI. századi török naplóban

Egy titkár naplója vethet új fényt az 1596-os egri ostromra. Az egyik isztambuli egyetem oktatója, dr. Günhan Börekçi Anatóliában talált rá egy levéltárban a naplóra. Erről tartott előadást a végvár-konferencián. A fő téma idén Zrínyi Miklós volt, aki 1664-ben, 350 éve halt meg.

Harminckét éve rendezik meg a végvár-konferenciát Egerben. Idén 22 előadást tartottak két nap alatt. A 17. század hadtörténetéről, eseményeiről, mindennapi életéről szóltak az előadások.
Az előadók között volt dr. Günhan Börekçi, az isztambuli Sehir Egyetem oktatója. Szulejmán utolsó hadjáratát kutatta, amikor Anatóliában rátalált a naplóra. A XVI. századi titkár, Gaibi 186 napot, egy egész hadjáratot ír le. A hadsereg kincstárnokával dolgozott együtt. Az írásában olyan napi problémákkal is találkozhatunk, amelyek más forrásból nem ismertek. Sok szó esik benne az élelmiszerárakról, az éhezésről. Leírja egyik barátja megsebesülését majd halálát is.
– Sok érdekes és új információ van ebben a naplóban. Nagyon alaposan megismerhetünk belőle mindent, a fegyvereket, hogy mennyi fegyvert használtak, a stratégiát, a katonák életmódját, Eger környékéről is olvashatunk benne, például a szőlőkről, a kertekről, a borászatokról.
A hadinapló versrészlettel kezdődik, a háború megnyerésért imádkozik az írója. Oszmán-török nyelven íródott, 68 oldalas, minden oldalon 25 sor. A napló végén egy befejezetlen levél olvasható Hasszán pasához, ebben is szerepel Eger bevétele.