Kutatás-fejlesztési irányok

Több szintű egyeztetés során alakult ki Heves megye S3, azaz a kutatás-fejlesztési irányokat meghatározó stratégiája. A versenyszféra, oktatási intézmények és a civil szektor képviselői vitatták meg a célokat, amiket a Nemzeti Innovációs Hivatal elfogadott, megvalósíthatónak tartott. Az Európai Unió a stratégiák alapján biztosítja hazánknak a kutatás-fejlesztési támogatásokat 2014 és 2020 között.

A versenyszféra, a civil szektor és a kutatás-fejlesztésben részt vevő oktatási intézmények képviselői vitatták meg a hazai innovációs irányvonalakat, azaz az S3 stratégiát a Megyeházán. 2014 és 2020 között az Európai Unió 700 millió forintnyi támogatást biztosít hazánknak kutatás-fejlesztésre, de a fejlesztési célokat széleskörű társadalmi egyeztetés révén kell meghatározni. A heves megyei szakemberek második alkalommal tartottak workshopot a Nemzeti Innovációs Hivatal és a Megyei Kormányhivatal szervezésében. Az eddigi egyeztetések eredményeként létrejött megyei stratégiát már elfogadta az Innovációs Hivatal.

Pajtók Gábor kormánymegbízott azt mondta, Magyarországon mindössze 10% a műszaki diplomások aránya az uniós 20%-kal szemben, rá kell vezetni a hazai fiatalokat, hogy a jövő a műszaki innovációban rejlik.

Heves megyében az egészségipar, gép- és járműipar, a mechatronika, élelmiszeripar és turisztika területeit jelölték meg kitörési pontokként a szakemberek, az uniós támogatásokat ezen szférák kutatás-fejlesztésére szeretnék felhasználni. A kormány novemberben tárgyalja a nemzeti stratégiát.