Könyv az egri borról

Tavasszal jelent meg az egri borvidéket bemutató könyv, Az egri bor – Bikavértől a Csillagig. Három nyelven adták ki, összesen kétezer példányban. Most azoknak adtak át belőle egy-egy tiszteletpéldányt, akik részt vettek a könyv írásában, szerkesztésében, kiadásában, és azoknak a borászatoknak, amelyek szerepelnek a könyvben.

A Borszalonon vetette fel tavaly év végén a borvidéket bemutató könyv ötletét Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő. Márciusra el is készült, az első példányt Bronislaw Komorowski lengyel államfő vehette át Egerben, a Magyar-Lengyel Barátság Napján. Eger adottságairól, a borokról, a gasztronómiáról, a nevesebb pincészetekről lehet olvasni a könyvben.
Habis László polgármester köszönetet mondott az alkotóknak a színvonalas munkáért, a gyorsaságért. Az egri borvidék marketingjét hallatlanul fontosnak nevezte; azt is mondta: a városmarketing a bor- és a turisztikai marketing nélkül nem képzelhető el. A borászati szakma, a turizmusban, gasztronómiában dolgozók eredményének tulajdonítja, hogy Egerben eléri a vendégéjszakák száma idén a félmilliót. Azt kérte a résztvevőktől: az összefogás, az együttgondolkozás erősödjék. Húsz szakember vett részt a könyv megírásában, kiadásában, ők egy-egy tiszteletpéldányt kaptak, mint ahogy az a 44 borászat is, amely szerepel a kiadványban. Összesen kétezer példányban jelent meg Az egri bor – Bikavértől a Csillagig a Líceum Kiadónál. A kiadást a város finanszírozta, 13 millió forintba került. A magyar mellett megjelent angolul és lengyelül, tervezik a kínai fordítást is.