Felmérés

A következő hetekben összesen 160 egri háztartást keres meg a Központi Statisztikai Hivatal. Magyarország is részt vesz abban a nemzetközi kutatásban, ami az európai háztartások pénzügyi helyzetét vizsgálja. A településeket és a háztartások címeit véletlenszerűen választották ki. A felmérés anonim, neveket nem jegyeznek fel a kérdezőbiztosok.

A háztartások életkörülményeit vizsgáló nemzetközi kutatásban vesz részt Magyarország. A felmérést az Európai Központi Bank koordinálja, hazánkban a Központi Statisztikai Hivatal munkatársai hajtják végre. A célja, hogy az Európai Unió döntéshozói minél pontosabb képet kapjanak a háztartások gazdasági helyzetéről, így megalapozott pénzügyi határozatok születhessenek. Hazánkban összesen 18 ezer háztartást jelöltek ki véletlenszerűen.

A kérdőívek egységesek a résztvevő országokban, de előfordulnak speciális, az adott állam lakosaira vonatkozó kérdések is. A felmérendő háztartásokat véletlenszerűen választották ki. Csatlakozni önkéntesen nem lehet a programhoz, mert az módosíthatná a statisztika hitelességét.

Eger, Gyöngyös, Apc, Egerszalók és Lőrinci lakosai számíthatnak a KSH megkeresésére. A felmérés október 20-án kezdődik és december 7-ig tart. A szakemberek azt kérik, háztartásonként csak egy kérdőívet töltsenek ki a lakók. Igénybe lehet venni kérdezőbiztos segítségét, de interneten keresztül is lehet válaszolni a kérdésekre. A válaszadás anonim, nem használnak fel személyes adatokat a szakemberek.