Kiépült a szennyvízhálózat

Hivatalosan is átadták a káli szennyvíztisztító üzemet, kiépült a vezetékhálózat, így lezárul a hat Tarna-menti település ivóvízbázisát megmentő 4,2 milliárd forint összértékű beruházás. Így nemcsak tízezer ember élete vált könnyebbé, hanem környezetvédelmi szempontból is jelentős előrelépés történt.

Ezek a felvételek a hat Tarna-menti településen elinduló szennyvízhálózat építés alapcsőletételén készültek, még 2012. tavaszán. Azóta közel száz kilométer hosszú vezetékhálózat épült ki. A
rendszer elkészült, a tisztítómű is megépült Kál határában.
Itt tartották a hivatalos átadó ünnepséget. Balázs Zoltán a hat település önkormányzati társulásának elnöke példa értékűnek nevezte a beruházást, mint mondta: a lakosság hozzáállása és együttműködése nélkül nem valósult volna meg. A térség egyik legnagyobb környezetvédelmi beruházása is volt a hálózat kiépítése. Ezek a Tarna-menti települések ugyanis veszélyeztetett vízbázison fekszenek. Az itt élők a szennyvizet a talajba vezették, ez a megoldás viszont jelentősen veszélyeztette a térség ivóvízbázisát. Összesen hat településen, Kálban, Kompolton, Aldebrőn, Feldebrőn, Tófaluban és Kápolnán fut végig a hálózat, megmentve ezzel a térség ivóvizét. A beruházás összesen 4,2 milliárd forint uniós támogatással valósult meg. Néhány hete pedig újabb több százmilliós többlettámogatást kapott a program a kormánytól. A telep átadásával hivatalosan megkezdődött a kiépített rendszer próbaüzeme is, amely december 31-én zárul.