Szobor és tér Gárdonyinak

Új teret és szobrot kapott Gárdonyi Géza. Kutas László szobrászművész egész alakos, bronzszobrát vasárnap avatták fel.

Az átadó ünnepségen L. Simon László államtitkár hangsúlyozta, Eger Magyarország kultúrtörténeti térképén fontos helyet foglal el. Ebben tevékeny részt vállalt Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényével.
Habis László polgármester ezzel kapcsolatban kiemelte, tavaly, Gárdonyi születésének 150. évfordulóján megfogadta a város, hogy Egerben minden évnek Gárdonyi évnek kell lennie. Ehhez kapcsolódva, idén elsőként felújították a Gárdonyi-házat.
Nyugodt lélekkel mondhatjuk, hogy az elmúlt fél évszázadban soha nem volt ilyen szép, méltó állapotban Gárdonyi szeretett háza itt Egerben. Ennek a munkának része az, hogy ugyancsak a kulturális alap támogatásával létrejöhetett itt, a történelmi belvárosban egy új nagyon rangos műalkotás, egy új Gárdonyi-szobor – mondta a polgármester.
Az új Gárdonyi-szobor – a városban az ötödik – a volt Centrum áruház mögötti térre került, ami a belváros-rehabilitációnak köszönhetően szintén megújult és most már Gárdonyi térként ismert. A tér névadójának, Gárdonyi Gézának egész alakos, ülő bronzszobrát Kutas László szobrászművész készítette. A mesternek ez a harmadik szobra a városban. Az új köztéri alkotás alapjául egy az 1910-es években készült fotó szolgált.