Devizahiteles fórum

A bankoknak nagyjából ezermilliárdot kell visszafizetniük, a devizahiteles törvény 1,3 millió családot érint – mondta Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, a Fidesz megyei elnöke a devizahitelekről tartott fórumon. Arról is beszélt: a kormány eddig a különféle otthonvédelmi programokkal eddig több mint 500 ezer devizahitelesnek segített.

1998 és 2002 között az Orbán-kormány családbarát politikát folytatott, kedvezményes hiteleket adott, 2002 után ezt a rendszert a szocialisták szétverték – kezdte a devizahitelekről szóló fórumot Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, a Fidesz megyei elnöke. Míg 2004-ben 20 milliárd, 2010-ben már 2800 milliárd forint a deviza alapú lakáshitel-állomány. Nyitrai szerint ez a tönk szélére lökte az országot, adósrabszolgaságba taszította a magyar családok jórészét. 2010-től a kormány azon van, hogy megoldja ezt a problémát, a különféle otthonvédelmi programokkal eddig több mint 500 ezer devizahitelesnek segítettek – emelte ki Nyitrai Zsolt.

A bankoknak hozzávetőlegesen ezermilliárd forintot kell visszafizetniük, ez 1,3 millió családot érint – hangsúlyozta a honatya. A több mint 400 érintett pénzintézet közül csak 79 perelt.

Nyitrai Zsolt azt mondta: a törvény elfogadásával elkezdődhet a bankok elszámoltatása, egy átlagos devizahitel törlesztőrészlete negyedével is csökkenhet.

Dr. Bodzási Balázs, az igazságügyi tárca miniszteri tanácsadója biztos abban, hogy a törvény kiállja az alkotmányosság próbáját Elsődleges célnak azt tartja, hogy az emberekhez visszakerüljön a pénz, és olyan fogyasztóvédelmi jogok illessék meg az itt élőket is, mint a németeket vagy az osztrákokat. Mind Nyitrai Zsolt, mind Bodzási Balázs azt mondta: még idén a parlament elé kerül a fair bankokról szóló törvényjavaslat.