Fiatal kutatóorvost díjaztak

Egy veseproblémákat kutató fiatal orvos kapta idén a Dr. Frank Mária emlékdíjat. Az elismerést húsz éve ítéli oda a Gyermekek Gyógyításáért Alapítvány kuratóriuma olyan fiatal orvosoknak, akik a gyermekgyógyításban kiemelkedő munkát végeznek. A díj névadója, Dr. Frank Mária Egerben dolgozott, orvosi munkája mellett kiváló sportoló is volt.

Dr. Csohány Rózsa, a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekklinikájának orvosa nyerte el idén a dr. Frank Mária Emlékplakettet. A díjjal a Gyermekek Gyógyításáért Alapítvány ismer el minden évben egy fiatal orvost, aki kiemelkedő munkát végez a gyermekek, fiatalok gyógyításának területén. Dr. Csohány Rózsa a vesetranszplantáción átesett betegek problémáit vizsgálja, kutatási eredményeit a díjátadó emlékülésen mutathatta be egy tudományos előadás keretében.

Az emlékplakettet és a díjat odaítélő alapítványt Dr. Renn Oszkár hozta létre felesége, Dr. Frank Mária emlékére.

Dr. Frank Mária egri gyermekgyógyász szakorvos kiváló sportoló is volt, úszóként tízszer lett magyar bajnok, két olimpián is részt vett. Fiatalon hunyt el 1992-ben, most lenne 71 éves. Kollégái, barátai minden évben tudományos ülés keretében elevenítik fel életútját.