Átalakuló sportiskolai képzés

Felmenő rendszerű sportiskolai képzés, a támogatási rendszer átalakulása, többletpontok felülvizsgálata, sportolói életpályamodell. Ezeket a témákat is érintette a városházán tartott kerekasztal-beszélgetés.

Többek között a sportiskolai program állami támogatásának átalakulásáról értekeztek a városházán tartott kerekasztal-beszélgetésen. Lehmann László a Magyar Olimpiai Bizottság sportiskolai programvezetője az iskolák differenciálásáról is beszélt. Elmondta, alsó tagozaton sportági képzésen általános testi képességfejlesztés működik – az úszás, a torna és a jeges sportok kivételével. A tudatos sportágválasztást az alsó tagozat végére időzítik, felsőben pedig már leigazolt sportolóként kell egyesületben vagy városi sportiskolában játszaniuk a gyerekeknek. A támogatás is differenciáltan működik, ez tavaly életkoronként történt, idén szeptembertől megjelenik a kiemelt státusz is. Idén hat kategória szerint kívánják besorolni az intézményeket. Emellett létrehoztak egy kiemelt kategóriát is, amelyben a sportiskolák és egyesületek együttműködését támogatják.
A felsőoktatásba jelentkezőket pedig a többletpontok emelésével biztatnák.
Ha a rendeletmódosítás sikerül, a korábbi pontszámításhoz képest akár két és félszeresére is növekedhetnek a pontok. A kerekasztal-beszélgetésen az érintett intézmények vezetői is elmondhatták észrevételeiket, problémáikat.