Bitskey Aladár emlékverseny

Magyarország a szenior úszásban is a legjobbak közé tartozik. Az augusztusi, montreali szenior világbajnokságon 3 arany, 7 ezüst és 2 bronzérmet szereztek a magyar veteránok. A gyulai nyitott pályás Országos Bajnokság után a vb-résztvevők – és nem csak a magyarok – ezen a hétvégén az egri Bitskey Aladár nemzetközi emlékversenyen álltak rajthoz, amelyen ranglistapontokat is szerezhettek az indulók. Külföldről Szlovákiából, Romániából és Ukrajnából érkeztek nevezések.

Az Egri Senior Úszó Klub két napos ranglistaversenyén idén 43 klub több mint 200 versenyzője indult. Az egri versenyt a magyar szenior úszás örökös bajnoka, a 93 éves Puskás Pali bácsi sem hagyta ki. Ő még 1935-ben, a régi egri Bárány uszodában is versenyzett.
Hetenkint háromszor járok ki és az mindig az állapotomtól függ. Általában 300-tól 1200 méterig, amit folyamatosan leúszok.
Ivan Pivovarov még csehszlovák válogatottként kezdte, majd Kanadában, már a szeniorok között versenyzett tovább. Idén nyáron 200 pillangón világbajnoki bronzérmes volt Montrealban.
– Valósággal az úszás rabja lettem. Ha valami miatt egy betervezett nap kimarad, akkor az már nem az igazi. Hetente 5-6 nap mindenképp lemegyek az uszodába. – tette hozzá a 71 éves, itt most szlovák színekben induló sportoló.
Szenior versenyeken 25 éves kortól lehet nevezni. A kategóriák öt évenként változnak. A szenior vb-n két egyéni aranyérmünket nyerő Nagy Erzsébet is itt volt Egerben.
A szenior úszás hazai meghonosítója, Csikány József 2-2 ezüst- és bronzérmet hozott haza a kanadai vb-ről.
Egy hónap múlva Szarvason lesz a következő hazai nemzetközi ranglistaverseny.