Választások méltósága

Választási etikai kódexet írtak alá az egri polgármesterjelöltek. A dokumentum szerzője az Agria Universitas Egyesület szerint olyan etikai normákat fogalmaz meg a pártok számára, amely segíti a kampány tisztaságának megőrzését. Az öt egri polgármesterjelölt közül négy írta alá a dokumentumot.

2010-ben alkotta meg választási etikai kódexét az Agria Universitas Egyesület azzal a céllal, hogy a dokumentumot aláíró képviselő- és polgármesterjelölteket tisztességes versenyre ösztönözze, megőrizve a választások méltóságát, tisztaságát.
A kódex olyan etikai normákat fogalmaz meg, mint a másik jelölt tisztelete, személyeskedő és becsületsértő kijelentések, lejárató kampányok helyett saját választási program bemutatása a választók meggyőzésére.
Az aláírási ceremónián öt egri polgármesterjelölt jelent meg, de négy írta alá a kódexet. Szalóczi Géza a DK-Együtt-MSZP polgármesterjelöltje bár egyetértett a kódex etikai normáival, nem írta alá a dokumentumot.

Szalóczi Géza, a DK-Együtt-MSZP polgármesterjeltje:
– Azt gondolom, hogy a Fidesz és az etika, a választási etika és a Fidesz két egymást kizáró fogalmak, éppen azért egy olyan papíron, ahol a Fidesz és az etika neve együtt szerepel nem tudom aláírni.

Habis László polgármesterjelölt – mint fogalmazott – “elfogadhatatlannak” tartja azt, ha valaki nem fogadja el a kódex normáit.

Habis László, polgármesterjelölt, Fidesz-KDNP
– Tisztességgel a saját értékrendünk bemutatásával szeretném a választók bizalmát elnyerni, nos ennek a megkérdőjelezése számomra teljesen elfogadhatatlan.

A kódex rendelkezései az önkormányzati választás végleges eredményeinek közzétételéig hatályosak.