Sok költség, alacsony felvásárlási ár – elkezdődött a szüret

Kevesebb a termés, és alacsonyabb a szőlő felvásárlási ára is az egri borvidéken. Idén ráadásul jóval többet költöttek nyári munkákra, védekezésre a szőlőtermelők. A vadkár is jelentős, több száz mázsa szőlőt tettek eddig tönkre a vadak. Az évjárat átlagos, a savak rendben vannak. Hétvégétől szedhető a Pinot Noire, a Zweigelt és a Kadarka.

Egy hét alatt csaknem 130 millimétereső esett. Simon József borász úgy fogalmaz: robbannak a bogyók, pánikszüret kezdődött. A cukorfok egy kicsit alacsonyabb, mint az elmúlt meleg években megszokott volt.
Jönnek a felvásárlók, kell a szőlő, de csak azok, amelyek egri nevet kaphatnak. Egy-egy fajtát most nem keresnek, elsősorban azokat, amelyekből csak földrajzi jelzés nélküli bort lehet készíteni.
Míg tavaly a felvásárlási ár 120-130 forint volt, idén 80-90 forintot adnak a szőlőért. Ráadásul ezen a nyáron legalább 200 ezer forinttal többre jött ki a művelési költség hektáronként a szőlőtermelőknek. A vadkár is jelentős, több száz mázsa szőlőt tettek tönkre a vadak.
Az évjárat átlagos, a hegybíró szerint szép savú borok születhetnek.