Lengyel menekültek Egerben

Az Egerben menedéket találó lengyelek sorsáról nyílt kiállítás a Bródy Sándor Könyvtár Galériájában. 1939 és 1945 között ugyanis Magyarország ismét bebizonyította, hogy barátja és segítője Lengyelországnak – ezt már a Lengyel Köztársaság budapesti konzulja mondta a tárlat megnyitóján.

A II. világháború 75. évfordulójára állított emléktáblát koszorúzta meg a várban a Lengyel Köztársaság budapesti konzulja. Később a könyvtárban nyílt kiállítást nyitotta meg, mely a háború idején, Eger részéről nyújtott segítségnek állít emléket.
Minden helyismereti érték fontos – fogalmazott Tőzsérné Géczi Andrea könyvtárigazgató. Az Egri Lengyel Önkormányzat elnöke elmondta: hozzávetőleg 130 ezer lengyel civil és katonai menekültet segítettek az egri lakosok. Később ugyan sokan hazamentek, de voltak, akik le is telepedtek nálunk.
A fotókra könyvekből, gyűjteményekből és családi relikviák közül tettek szert a szervezők. A megnyitóra olyanok is eljöttek, akik annak idején még kislányként, fiatal házasként szerepeltek az emlékeken.