Devizahiteles keresetek

Soron kívül felfüggesztette a devizahiteles pereket az Egri Törvényszék. Összesen 230 eljárást szüneteltetnek, míg a bankok kontra állam perek lezárulnak. Keresetet azonban továbbra is lehet beadni, az Egri Törvényszék elnöke lakossági dömpingre számít.

Eddig 230 devizahiteles pert függesztett fel az Egri Törvényszék. Az eljárásokat akkor folytatják, ha a bankok állam ellen indított perei lezárulnak. A devizahiteleseket segítő első törvény július végén lépett életbe, ezután indítottak az egyes pénzintézetek pereket az állam ellen. A Fővárosi Törvényszék vizsgálja, hogy a bankok eljárása a devizahiteles szerződésekre vonatkozóan valóban törvénytelen-e. Eddig közel negyven bank kerestét utasították el első fokon. A fellebezésekkel számolva év végére várható a perek lezárulása, ekkor, egy tiszta jogi helyzetben indulhatnak újra Egerben is a devizahiteles polgári perek.

Devizahitelekkel kapcsolatos kereseteket jelenleg is lehet benyújtani, de a tárgyalásokra csak a fővárosi ügyek zárultával kerülhet sor. Az Egri Törvényszék elnöke arra számít, hogy a napokban megsokszorozódik a lakosság által indított keresetek száma. A devizahiteles ügyeket 2015. júliusig szeretné lezárni a Törvényszék.