Több vendégéjszaka, nagyobb bevétel

Az év első hét hónapjában közel 60 ezerrel több vendégéjszakát töltöttek a turisták Egerben, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Az önkormányzati adóhatóság munkatársai elemezték a szállásadók által bevallott adatokat, a növekedés évek óta folyamatos, így az idegenforgalmi adóbevétel is emelkedik – mondja Korsós László, az Adó Iroda vezetője.

Jelentősen nőtt idén az önkormányzati adóhatóság felé bevallott vendégéjszakák száma. Az év első hét hónapjában összesen 252 ezer éjszakát töltöttek a turisták Egerben, ami 59 ezerrel több a tavalyi év hasonló időszakához képest. Bár az augusztusi adatok még hiányoznak, az Adó Iroda elemzése szerint az elmúlt három évben tapasztalt növekedés idén is folytatódott.

Az idegenforgalmi adót a turisták fizetik a szállásadókon keresztül az önkormányzat kasszájába, éjszakánként 450 forintot. A szállásadók a havonta bevallott vendégéjszaka szám után utalják tovább a városnak a beszedett összegeket. Eddig ez több mint 110 millió forintot hozott Egernek, 18 millióval többet, mint tavaly.

A vendégéjszakák számának növekedése mind a szállodák, mind a kisebb szállásadók esetében tapasztalható volt. Az Adó Iroda rendszeresen ellenőrzi a szállásadókat és a bevallásokat, de az irodavezető szerint az emelkedésben annak is szerepe lehet, hogy sok idegenforgalomban érdekelt vállalkozás kötelezetté vált az online kassza használatára.