Fejlesztési stratégia

Kutatás-fejlesztésre és innovációra hazánk várhatóan több mint 700 milliárd forint támogatást kap az Európai Uniótól a 2014-es 2020-as időszakban. A főbb fejlesztési területeket kétfordulós szakmai konzultáción vitatják meg a szakemberek, az első fordulót pénteken tartották a Megyeházán. A workshopok anyagából összeálló teljes S3 dokumentum várhatóan októberre készül el, s novemberben kerül a kormány elé.

A 2014-2020-as tervezési időszakban kutatás-fejlesztésre és innovációra hazánk várhatóan több mint 700 milliárd forint támogatást kap az Európai Uniótól. Az Unió részéről elvárás, hogy a megyék a helyi viszonyokat, erőforrásokat figyelembe véve kidolgozzák saját stratégiájukat, gazdaságilag szakosodjanak, megjelöljék a legfőbb prioritásokat. Az így létrejött ún. intelligens szakosodási stratégiát, röviden S3 dokumentumot a Nemzeti Innovációs Hivatal dolgozza fel és terjeszti a kormány elé. Az előkészítés során kétfordulós országos szakmai konzultációkat, workshopokat rendeznek, a megyei rendezvényeket a kormányhivatalok szervezik.
Az Egerben megtartott rendezvényen az önkormányzatok, a civil szféra, a helyi innovatív vállalkozások, a tudáscentrumok, oktatási intézmények képviselői vettek részt, hogy közösen jelöljék meg a főbb prioritásokat. A konzultáció első fordulójában Egerben a következő prioritásokat jelölték meg a résztvevők: egészségipar, gépipar, járműipar és mechatronika, élelmiszeripar és turisztika.