Napraforgó

A héten elkezdődött a napraforgó betakarítása Heves megyében, de az eső miatt föl is kellett függeszteni a munkát. Ha az időjárás nem lesz tartósan csapadékos, jó, közepes termésre számíthatnak a gazdák. A felvásárlási ár harmada a tavalyinak, így lesznek földtulajdonosok, akik veszteséggel zárják az évet.

Elkezdték, de pár napnyi munka után fel is függesztették a napraforgó betakarítását Heves megyében. Míg más növények aratása idén a szokottnál korábban kezdődött, az esős augusztus lassította a napraforgó beérését.

A megyében több, mint 28 ezer hektáron vetettek napraforgót, ez a legjelentősebb kapásnövényünk, főként étkezési olajat sajtolnak belőle.

A mostani csapadékos időjárás megnehezíti az aratást, de a minőséget egyelőre nem veszélyezteti. Jó, közepes napraforgó termésre van kilátás, de a felvásárlási ár jóval alatta marad a tavalyinak.

Heves megyében főként a déli területeken vannak jelentős méretű napraforgó ültetvények. A jó talajú, korszerű technológiával művelt területeken a gazdák jó termést takaríthatnak be, de a pocok- vagy vadkárral sújtott földek tulajdonosai jelentős vesztességgel zárhatják az évet. A napraforgó betakarítása, ha az időjárás nem odázza, várhatóan egy hónapig tart.