Morgatópróba

A katasztrófavédelem és az áramszolgáltató szakemberei a megyében található összes „régi” riasztó eszköz működését felülvizsgálják szeptemberben. Egerben hétfőn és kedden ellenőrzik a város különböző pontjai található, összesen 32 szirénát.

Hétfőn, nap közben nem légvédelmi riadó miatt szólaltak meg a szirénák Eger számos pontján, hanem azért mert a régi riasztó rendszerek szokásos éves ellenőrzését tartotta a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság együtt az áramszolgáltató szakembereivel.
A szirénák éves ellenőrzése jogszabályi kötelezettség, amit kormányrendelet ír elő. Bármikor előfordulhat olyan esemény, veszélyhelyzet, amikor ezeket használni kell. Nem mindegy, milyen állapotban vannak.
Jogszabályi kötelezettség szerint a települések polgármesterei a felelősek a szirénák működtetéséért. Egerben, a város különböző pontjain összesen 32 ilyen régi riasztó rendszer található. Ebből hétfőn és kedden is 16-t ellenőriznek. A hibás szirénáknak később – a tervek szerint még idén – lesz egy utóellenőrzése is. Az eredményekről tájékoztatják az érintett önkormányzatokat. A megye településein külön ütemterv szerint hajtják végre ezeket az úgynevezett morgatópróbákat. Az időpontok megtalálhatók a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján.