Tisza-tavi hallépcső

Európa legnagyobb mesterséges ökológiai folyosója épül Kiskörén. A Tisza – tó alsó és felső részét patakként összekötő hallépcső kialakítása a végéhez közeledik. Biológusok vizsgálják majd hogyan veszi birtokba a természet az 1300 méter hosszú hallépcsőt.

Már csak pár méternyi föld tartja távol a vizet attól a mesterséges pataktól, ami a Tisza-tó alsó és felső részét köti majd össze- mutatja Fejes Lőrinc, a Közép-Tiszavidéki Vízügyi Igazgatóság kiskörei szakaszmérnöke. Az úgynevezett hallépcső célja, hogy ökológiai folyosót, átjárást biztosítson a vízi élőlények számára a duzzasztógáttal kettészelt tó mellett. A több, mint 1300 méter hosszú mesterséges patak a két tórész mintegy 10 méteres szintkülönbségét lépcsőzetesen küszöböli ki, így a halak fel- és leúszhatnak majd rajta, a kialakított pihenőmedencéket pedig ívóhelyként használhatják.

A horgászok is örülnek az Európában is egyedülálló építménynek, azt remélik, az őshonos tiszai halak jobban szaporodnak majd a hallépcső használatával.

A hallépcső októberben készülhet el. Biológusok, természettudósok vizsgálják majd egy éven keresztül, hogyan veszik birtokba az élőlények ezt a folyosót.