Még mindig tart a parlagfűszezon

Bár Eger belterületén nem jelentős a parlagfű fertőzöttség, a külterületeken bőven vannak olyan napraforgótáblák, ahol derékig ér a gyomnövény. Az allergiások bánatára magas a levegő pollenkoncentrációja. A szakhatóság október végéig folytatja az ellenőrzést, ha kell büntetést szabnak ki és kényszerkaszálást rendelnek el. Megyénkben eddig félmillió forintnyi bírságot róttak ki parlagfű miatt.

Derékig ér a parlagfű ebben a napraforgó táblában, az allergiások életét pedig még hetekig megkeserítheti a levegő magas pollenkoncentrációja. Eger belterületén a fertőzöttség nem jelentős, alig tucatnyi esetben érkezett lakossági jelzés az internetes Parlagfű Bejelentő Rendszeren keresztül. A külterületeken azonban rosszabb a helyzet, főként a napraforgótáblákban nyert teret a gyomnövény. Az aratás után lévő gabonatáblákban sikeres a védekezés, a pockok ellen tárcsázással küzdő gazdák a parlagfüvet is irtják. Heves megyében idén nyáron több, mint 100 esetet vizsgáltak a növényvédelmi szakemberek, de csak 2 területen kellett elrendelni közérdekű védekezést, mert a földtulajdonosok általában már az első felszólításra lekaszáltatták a gyomot.

A hatóság Heves megyében eddig összesen fél millió forint értékben szabott ki bírságot parlagfű miatt, tíz tulajdonost sújtottak ezzel a szankcióval. A szakemberek folytatják az ellenőrzéseket, hiszen a parlagfű továbbra is virágzik, de azt sem árt tudni, hogy a már magvas gyomnövény miatt kétszeres bírság jár!