Ünnep és fohászkodás

Nyolcadik alkalommal rendeztek szüretindító bortúrát Egerszalókon. Bár a hivatalos szüret még nem kezdődött meg, a nyár utolsó hétvégéjén tudott összegyűlni a falu apraja nagyja, hogy jó termésért fohászkodjon és ünnepelje a közelgő betakarítást.

A templomtól indult az egerszalókiak hagyományos, immár nyolcadik szüretindító bortúrája. A felvonuláshoz hagyományőrző csoportok, népviseletbe öltözött óvodások és falubeliek csatlakoztak, nótával, tánccal hirdették a szüret kezdetét.

A menet a St. Andrea pincészet előtti Mária szoborhoz vonult, ahol Dr. Török László, a település plébánosa áldotta meg a szüreti jelképet. A résztvevők bort kóstoltak, énekkel, imával fohászkodtak a jó termésért. Juhász Attila hegyközségi elnök szerint bár a gombabetegségek a szalóki dűlőkön is gondot okoztak, jó termést szüretelhetnek a hegyközség 350 hektárnyi területéről.

Koncertekkel, finom ételekkel és természetesen jó borokkal üdvözölték Egerszalókon a szüret és az ősz beköszöntét. A pincészetek saját fogásokkal, hozzájuk illő borokkal fogadták az érdeklődőket, akik között még sok volt a turista.