Főegyházmegyei tanévnyitó

Az életre nevelés az iskolák legfontosabb feladata – hangzott el az Egri Főegyházmegyei tanévnyitón a Bazilikában. Az ünnepségen a főegyházmegye köznevelési intézményeinek pedagógusai és lelkipásztorai vettek részt.

Az iskolák legfontosabb feladata az, hogy a gyerekeket felkészítse az életre- mondta Soltész Miklós államtitkár az Egri Főegyházmegyei tanévnyitón Az új tanév és az egyházi iskolák címmel tartott előadásában. A mai fiatalokat nagyon sok negatív hatás éri, egyre kevesebb gyereknek van apaképe, és egyre ritkábban látnak példát arra,, hogyan marad együtt egy család. Hozzátette: a gyerekeket fel kell készíteni a gyakorlati életre, a szülői szerepekre, a konfliktuskezelésre.
A katolikus iskolák feladata és küldetése napjainkban című előadásában dr. Korzenszky Richard, a tihanyi bencés apátság vezetője úgy fogalmazott: először azt kell eldönteni, mire akarjuk tanítani a gyerekeket.
Hozzátette: a boldogságra nevelés a legfontosabb, hiszen minden ember boldog akar lenni, de ehhez szükség a pedagógusokra is.
Az előadások utáni szentmisében dr. Ternyák Csaba egri érsek kiemelte: a főegyházmegye köznevelési-közoktatási intézményeiben 18 ezer fiatal tanul. A pedagógusoknak nagyon nagy a felelősségük, hogyan tudják elindítani az életben ezeket a fiatalokat.
Az tanévnyitó végén átadták a Szent Gellért-díjakat. A katolikus közoktatásban végzett kiemelkedő munka elismerésére létrehozott díj arany fokozatát idén két, ezüst fokozatát öt pedagógus kapta meg.