Különleges freskók is előkerültek az érseki palotában

Különleges freskók is előkerültek az érseki palota felújítása közben. Az egyik szobában madarakat ábrázoló falfestményeket találtak. Jelenleg többféle munkát is végeznek. A vége felé jár az aljzatbeton-készítés, a födémépítés, közben restaurálják a stukkókat, épül a pihenőkert. Jövőre az egriek és a turisták előtt is megnyitják a palotát és a kertet, a palota földszintjén cukrászda és kávézó is lesz, a többi szinten kiállítások nyílnak.

Hogy az érseki palota homlokzatának színezése elkészült, a Széchenyi utcáról is látszik. Csak az alsó részt nem fejezték be, mert az a kertépítés közben úgyis elkoszolódott volna. A palota előtt éppen a barokkos pihenőkertet alakítják ki, öntöző- és talajszondás hőszivattyúrendszer épül.
Bent elkészült a gépészet, az elektromosság, bent vannak a kábelek, vége felé jár a födémépítés, az aljzatbeton-készítés. Újrafedték a tetőt.

A közel háromezer négyzetméteres palotarészben most restaurálják a stukkókat. Az ablakok egy részét kicserélték, volt, ahol meg tudták menteni az eredetit. Olyan freskók is kerültek elő, amelyekről a felújítás előtt nem tudtak. Az úgynevezett madaras szoba, az egykori érseki nyári pihenőszoba falát például csaknem teljes egészében festmények borítják. Ezekkel munkákkal párhuzamosan készülnek a kiállítások, előkészítik az informatikai fejlesztéseket, restaurálják a bútorokat, műtárgyakat. Jövőre megnyílik a palota és a kert a nagyközönség előtt.