Tanévnyitó konferencia

Összesen 180 tanítási nap lesz a 2014/15-ös tanévben, a mindennapos testnevelés közel minden évfolyamban kötelező, az elsősök mellett pedig a másodikosok is ingyen kapják a tankönyveket – hangzott el a megye hét tankerülete pedagógusainak tartott tanévnyitó konferencián, a Megyeházán. A résztvevők a Nemzeti Pedagógus Karról és a pedagógusminősítés rendszeréről is tájékoztatást kaptak.

A pedagógusok felelősségére emlékeztetett köszöntő beszédében Dr. Pajtók Gábor a megyei tanévnyitó konferencián. A kormánymegbízott szót ejtett a köznevelési feladatok átszervezéséről és a pedagógusi fizetések emelkedéséről is.

Az egybegyűlt intézményvezetők, oktatók Ballagó Zoltántól, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Egri Tankerületének igazgatójától kaptak tájékoztatást a megye hét tankerületét érintő változásokról és a tanév rendjéről.
Az elsősök mellett idén a másodikosok is ingyen kapják a tankönyveket. Általános iskolában a negyedikesek és nyolcadikosok kivételével mindenkinek kötelező a mindennapos testnevelés óra, a középiskolások közül pedig az első három évfolyamnak kell minden nap mozogni. Ha valaki rendszeresen, egyesületi keretek között sportol, heti két órával kevesebb tesiórán kell részt vennie.
Az érettségihez kötelező 50 óra közösségi munka a mostani 11. évfolyamot érinti majd. Idén vezetik be a pedagógusok szakmai minősítési rendszerét, amihez a Heves Megyei Pedagógiai Intézet tanácsadást szervez.

A tanév rendjében idén a kollégiumok szakmai ellenőrzése is szerepel. Tavasszal az Oktatási Hivatal szakemberei vizsgálják majd az intézmények felvételi eljárását és az ellátás minőségét.