A főiskolát ellenőrizte a Számvevőszék

Az egri főiskola gazdálkodásában szabálytalanságokat tárt fel az Állami Számvevőszék. A 2009 és 2012 közötti időszak pénzügyeit ellenőrizték, s bár az intézménynek nem voltak gondjai a fizetőképességgel, akadtak hibák az elszámolásokban. Dr. Liptai Kálmán, a főiskola rektora a hamarosan kinevezendő kancellártól azt reméli, hogy precízebb lesz a pénzügyek kezelése.

Romló feltételek mellett is megőrizte fizetőképességét, pénzügyi egyensúlyát 2009 és 2012 között az Eszterházy Károly Főiskola, de a gazdálkodásban voltak szabálytalanságok – állapította meg az Állami Számvevőszék. Az ÁSZ átfogóan vizsgálta a főiskola négy évének pénzügyi és vagyongazdálkodását. Ebben az időszakban az intézmény kiadásai meghaladták a 30 milliárd forintot, miközben csökkent a hallgatói létszám és az állami támogatás.

Bár összességében jól gazdálkodott a főiskola 2009 és 2012 között, a vizsgálat fényt derített szabálytalanságokra is. A Számvevőszék szerint például a személyi juttatások és a dologi kiadások előirányzatainak felhasználása, a működési és felhalmozási bevételek beszedése nem volt szabályszerű. Az intézményt egy éve új rektor vezeti, dr. Liptai Kálmán precíz, szabálykövető gazdasági elszámolásra törekszik.

Hamarosan az egri főiskola gazdálkodását is kancellár irányítja majd. A rektor azt reméli, az EKF szakértő, az egri intézmény sajátosságait ismerő kancellárt kap, így a most feltárt hibák kiküszöbölhetők lesznek.