Ünnepi előzetes

Egerben már augusztus 19-én, kedden, a hagyományos Fáklyás királyköszöntővel indul a Szent István Napi programok sora. Augusztus 20-án felavatják a Pyrker téri Országzászlót. Az esti tűzijáték miatt útlezárásokra is kell számítani. A díszünnepséget a TV Eger este hét órától élőben közvetíti.

A belváros-rehabilitáció nem hátráltatja az ünnepséget. A Fáklyás királyköszöntő a szokásoknak megfelelően most is a Dobó-szobortól indul, amiről már el is távolították a leplet. A program a téren levő színpadnál 18:30-tól kezdődik. A műsor után a vendégek és a Fertálymesterek felvonulnak a várba, ahol 20 órától koszorúzás lesz a program.
Másnap, augusztus 20-án, 10 órakor a Pyrker téri Országzászló felavatásával indul az ünnepi események sorozata. Itt épp az átadásra készül el majd a megújult tér.
Az ünnepi szentmisét a várbeli székesegyház romjai között dr. Ternyák Csaba, egri éresk tartja mejd 17:30-tól. 18:20 és 19 óra között ünnepi térzene lesz a Dobó téren, amit az Egri Obsitos Fúvószenekar szolgáltat majd. Várják a térre az egrieket és az ide látogatókat. 19 órától szintén a Dobó téren, a színpadnál lesz a városi díszünnepség, amelyen kitüntetéseket és díjakat adnak át. Az utcabál helyszíne ezúttal a főiskola előtti Eszterházy téren lesz. A 21 órakor kezdődő tűzijátékot a Bazilika bejárata előtti aszfaltozott területről lövik fel, ezért a környező utcákat 20:30-tól 22 óráig lezárják. Ez a Hatvani kapu teret érinti a Klapka Gy. utcától az Eszterházy térig; a Kossuth Lajos utcát az Egészségház utcától az Eszterházy térig; a Pyrker teret a Barkóczy utcától az Eszterházy térig; illetve a Trinitárius és a Telekessy utca is a gyalogosoké lesz erre az időre. Az útlezárást az Egri Rendőrkapitányság, a Közterület-felügyelet és a Polgárőr Egyesületek fogják biztosítani. A díszünnepséget a TV Eger este hét órától élőben közvetíti.