A török nagykövet avatta fel az egri pasa sátrát

Magyarország első török vezéri sátrát a török nagykövet, Sakir Fakili avatta fel a Dobó utcában, ott, ahonnan a várfalsétány kezdődik majd. A nagykövet azt mondta: ez a sátor a közös kultúránk szimbóluma, az együttműködés záloga, a szeretet jele. A sátorban eredeti török és arab kávét, teát lehet inni, terveznek ide kulturális programokat is, így a kelet kulináris remekei mellett a művészetét is meg lehet itt majd ismerni.

Eger a régmúltat idézi, történelmi bája van, Törökország korai elődje emlékeket hagyott maga után itt – mondta a megnyitón Sakir Fakili, Törökország nagykövete. Úgy fogalmazott: törökök és magyarok között voltak csaták, összeütközések, de évszázadok óta leginkább a szeretet szava szól. A nagykövet arra is rámutatott: a közös emlékeken túl ipari és kereskedelmi lehetőségeket is látnak Egerben, az együttműködésről már többször tárgyaltak. A sátrat a nagykövet a közös kultúránk szimbólumának, az együttműködés zálogának, a szeretet jelének nevezte.
Nyitrai Zsolt szerint szimbolikus értékű, hogy a minaret megőrzésében török szakemberek is részt vehetnek majd. Az országgyűlési képviselő arról is beszélt: a Törökország és Magyarország közötti kereskedelmi forgalmat kétmilliárd dollárról ötmilliárdra emelik 2015-re.
Habis László polgármester szerint a magas szintű kapcsolatfelvételek megnyitották a lehetőséget az egri és a török vállalkozások együttműködése, a turizmus fejlődése előtt. A mostani beruházás pedig az egri vár megkezdett rekonstrukciójához kapcsolódik. A sátor a türk és a magyar nép rokonságának szimbóluma, várnak ide minden türk népet, hogy mutassák be dalaikat, táncaikat, filmjeiket és szokásaikat – mondta Soós Tamás orientalista, a Török-Magyar Baráti Társaság Egri Tagozatának elnöke. Keleti mesemondó kurzus indul, a kalligráfia tudományába is bepillanthatnak majd itt, de lesznek keleti játékok, színi előadások – sorolta az elnök. Az egri pasa sátra 64 négyzetméter, berendezési tárgyai Törökországból érkeztek. A kávézó és a hozzá tartozó Török – Magyar Testvériség tere 14 millió forintból készült el, ebből csaknem 10 millió forint az uniós támogatás. Az ünnepségen felavatták Rostás Bea Piros Evlia Cselebi-szobrát. A téren ez az első szobor, tervben van egy szoborpark létrehozása, mely az összetartozást szimbolizálja majd.