Több vendég és program volt a GIF-en, mint tavaly

Az író 151. születésnapjának megünneplésével zárult a II. Gárdonyi Irodalmi Fesztivál. Az ünnepségen Szalainé Király Júlia a családok fesztiváljaként jellemezte a programsorozatot. Elmondta: nőtt a látogatottsága és gazdagabb volt a programkínálata az idei fesztiválnak.

A négy napos fesztivált Gárdonyi Géza születésnapján egy ünnepséggel zárták a szervezők. A rossz időjárás miatt ezúttal nem az író házának kertjében, hanem a Dobó Bástya rendezvénytermében gyűltek össze az író tisztelői. Saárossy Kinga és Blaskó Balázs színművészek Gárdonyi legfontosabb műveiből idéztek fel egy-egy jelenetet, Karády István előadóművész megzenésített verseket énekelt.
Sokkal több programja és résztvevője volt az idei fesztiválnak -így összegezte Szalainé Király Júlia muzeológus-történész a programsorozatot.
A fesztiválon fellépett az Apacuka és a Kolompos együttes, de volt irodalmi játszóház, várműhely, királyi várjáték és apródverseny is.
A vitézi próba győztesei Dobó István apródjai lehetnek a Végvári Vigasságok Történelmi Fesztiválon.
A felnőttek számára is volt bőven program. Koncertet adott a Funk Off!, a Sebő Együttes és a Hot Jazz Band.
A fesztivál csatlakozott a Holokauszt Emlékévhez is. A Zsinagóga Galériában a Dvorák&Patka Színház “Oly korban éltem én” című radnóti emlékestjét láthatták az érdeklődők, Patka Heléna előadásában és Dvorák Gábor rendezésében.
A fesztiválon keresték Vicuska és Gergő legjobb megformálóit is.
Vicuska szerepére Angyal Virágot és Majoros Mirtill-t választották, Bornemissza Gergelyt Csillag Tamás alakítja majd.
A záróprogramon tortával és borral ünnepelték Gárdonyi születésének 151. évfordulóját.