Tízezer rétes fogyott

Tízezer rétes fogyott a hétvégi felsőtárkányi rétesfesztiválon. Ilyenkor nemcsak enni lehet, az asszonyok segítségével abba is be lehet pillantani, hogyan készül ez az étel. A sátor alatt hetvenen dagasztották, húzták, kenték, sütötték a rétest.

Tizenkét éve szervezték meg az első rétesfesztivált Felsőtárkányban a nyugdíjas klub kezdeményezésére. Tárkányban a rétes a lakodalmak és a hétköznapok egyik kedvence volt, hiszen egyszerű, gyorsan elkészíthető, és minden hozzávaló adott volt egy paraszti háztartásban.
Dagasztják, felverik a rétestésztát. Aztán cipó készül, nyújtják és megtöltik. Hetvenen dolgoztak a sátor alatt a rétesnapon. Készült hagyományos tárkányi sós túrós, emellett édes túrós és almás-fahéjas tölteléket raktak a tésztába. Az idei rétesnap mottója a lakodalom volt. Kutattak a vár archívumában. Bakó Ferenc néprajzkutató 1954-es fotóin keresztül mutatták be a múlt század eleji tárkányi lakodalmak világát. A hagyományokat őrzik azzal is, hogy megtanítják a réteskészítést. Minden évben beállnak a fiatalok is a nyugdíjasok közé. Közel tízezer rétes fogyott a fesztiválon.