A szőlőnek kedvez az időjárás

Megfelelő minőségű, ugyanakkor a korábbi évek átlagánál akár 20%-kal több szőlőtermés várható az Egri borvidéken. A napos, csapadékos időjárás kedvez a bogyók növekedésének és érésének, de a rothadásra hajlamos fajtákra külön figyelmet kell fordítaniuk a gazdáknak. A szüret időpontját várhatóan nem kell majd előre hozni.

Mély, telt színei vannak ennek a szőlőnek, látszik rajta, hogy az időjárás kedvezett a növekedésének és az érésnek. Ha marad a mostanihoz hasonló meleg, napos, ugyanakkor csapadékos időjárás, kiváló minőségű és megfelelő mennyiségű szőlőtermés lesz a több, mint 5 ezer hektárnyi területű Egri borvidéken. Kiugró termés nem várható, de így is 20%-kal több szőlőt lehet majd leszedni. A szüret időpontját egyelőre úgy tűnik, nem kell majd előrehozni, a szokott időben lehet majd betakarítani a fürtöket – mondta Tarsoly József hegybíró.
A jó termést csak a gombabetegségek veszélyeztethetik, főként a rothadásra egyébként is hajlamos vékony héjú fajtáknál.
– Az egri dűlőkön hagyományos fajták esetében nincs ok az aggodalomra, az érzékeny ültetvények esetében pedig gondos növényvédelemmel, permetezéssel lehet megelőzni a betegségeket- tette hozzá a hegybíró. A szőlő ára várhatóan alacsonyabb lesz a tavalyinál, de a a mennyiség kárpótolja majd a gazdákat.