Vizes élőhelyek megmentése

Befejeződött a vizes élőhelyek rekonstrukciója a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Dél-borsodi területén. A beruházás II. ütemében többek között keresztgátakat építettek, törekedve arra, hogy az állandó víztér biztosításával megszűnjön a a káros vízszintingadozás. A beruházás költségei meghaladták a 400 millió forintot.

Az emberi beavatkozások, folyóvíz-szabályozások kiszáradást okozó hatása miatt volt szükség a vizes élőhelyek rekonstrukciójára a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Dél-borsodi területén. A kiszáradás természetvédelmi és gazdálkodási szempontból is probléma volt, a szikes tavak, mocsarak állat-és növényvilága csökkent. A most befejeződött beruházás célja legfőképp az, hogy a korábbi természeti állapotot visszaállítsák. Keresztgátakat építettek, melyek biztosítani tudják a csapadékvíz visszatartását, és tehermentesítik a belvízelvezető csatornákat, de felújítottak közlekedési útvonalakat, hidakat is. A beruházástól azt várják, hogy a vizes élőhelyek, mocsarak, nádasok, szántók gazdag élővilágnak adjanak otthont.
Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár kiemelte: a kormány nagy hangsúlyt fektet a tíz nemzeti parkra, az elmúlt időszakban 36 milliárd forint, a következő pénzügyi időszakban 31 milliárd forint uniós támogatás jut majd természetvédelemre.
A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Dél-borsodi területén végzett vizes élőhely rekonstrukciót két ütemben hajtották végre, a II. ütem munkálatai 2009-ben kezdődtek, a beruházás költségei meghaladták a 400 millió forintot, melyet uniós forrásból fedeztek.