Kollégium vagy albérlet?

A sikeres felvételi döntés után a lakhatás kérdése foglalkoztatja leginkább a főiskolás gólyákat és szüleiket. Egerben 300 kollégiumi férőhely várja az elsősöket, jelentkezni augusztus 13-ig lehet. Azok sem tétlenkedhetnek, akik inkább az albérletet választják, ugyanis a kiadó ingatlanok piaca Egerben igen szűkös. Az olcsóbb belvárosi lakások hamar bérlőre találnak.

Az egri főiskola egyik kollégiumi apartmanját mutatja Vécsei Zoltán, a Hallgatói Szolgáltató Központ osztályvezetője. Egerben négy kollégiuma van a főiskolának, összesen 900 férőhellyel. A leendő elsősök számára 300 helyet biztosítanak, jelentkezniük augusztus 13-ig lehet. A legolcsóbb hely 9000 ezer forintért a Sas úti kollégiumban van, ahol háromágyas szobák vannak, folyosónként egy közös mosdóval. A többi kollégium a Leányka úti campus területén van, modern, kétágyas szobákkal, 15-17 ezer forintos havi áron. A kollégiumi felvételi eljárás része a hallgató szociális helyzetének vizsgálata is.

A leendő hallgatók augusztus 20-a körül kapnak értesítést a kollégiumi felvételről. Vannak, akik eleve inkább albérletben gondolkodnak, ami jó esetben csak kicsivel drágább a kollégiumnál. – A kiadó ingatlanok piaca szűkös Egerben, ebben az időszakban pedig tovább nő a kereslet, így érdemes már most foglalózni a kiszemelt albérletet- mondja az egyik ingatlanközvetítő iroda vezetője. A főiskolások legfontosabb elvárása a lakás oktatási helyhez való közelsége.

Baranyai József arra figyelmeztet, hogy az albérleti szerződést a fiatalok még annak megkötése előtt alaposan nézzék át, mert utólag, például a kaució visszafizetésénél, vagy a kiköltözésnél érhetik őket kellemetlen meglepetések.