Egri séták – a Bazilika orgonái

A Bazilika két orgonáját mutatta be Urbán Péter karnagy. A nagyorgona 150 éves, 8700 sípja van, a legnagyobb síp 300 literes. A Bazilika karnagya nemcsak előadást tartott az Egri sétán, meg is szólaltatta az orgonákat. A következő Egri sétán a maklári hóstya keresztjeiről lesz szó.

A kisebb orgona megszólaltatásával kezdte előadását Urbán Péter, a Bazilika karnagya. Azt mesélte: már kisgyermekkorában is érdekelték az orgonák, nem volt hajlandó addig elmenni a mise végén, amíg ez a hangszer szólt. Számos festményen, színes üvegablakon láthatók zenélő angyalok, a Bazilika egyik freskóján is. Urbán Péter szerint talán ez magyarázza azt, hogy miért teszik mindig magasra az orgonát. Az orgona hangja egy kicsit égi, egy kicsit földi – mondta. A kisebbik orgona 1851-ben készült, a bútorzata eredeti, a nagyorgona most 150 éves, és ez Magyarország legnagyobb egyszekrényes orgonája. Több neves orgonista játszott már mindkét hangszeren.
A következő egri séta a szó szoros értelmében séta lesz, Kerékgyártó József mesél majd a maklári hóstya keresztjeiről. A találkozás a Kőporos téren lesz.