Családi és egészségnap a Szalában

Családi és egészségnapot tartottak a Szalában. A két főszervező, a Szalai Környezetvédő és Ifjúsági Egyesület, valamint a Cukorbetegek Egri Egyesülete mellett több mint harminc civil szervezet és intézmény csatlakozott a programhoz. Több százan vettek részt.

A cél, hogy felhívják az egészségre, az egészségvédelemre a figyelmet, a boldogság másik forrása pedig a család és a közösség, ezt is középpontba állították – mondta Jakabné Jakab Katalin, a Cukorbetegek Egri Egyesületének elnöke a megnyitón. Azok felé a családok felé fordulnak, amelyek szegénységben élnek, válságban vannak, problémákkal küzdenek – hangsúlyozta.
Van, ahol utat, infrastruktúrát építenek, de ettől nagyobb feladat a közösségépítés – ezt már Habis László polgármester mondta. Azt ígérte: ez a program folytatódni fog a 2014-20-as fejlesztési időszakban.
A jelenlévő civileknek megköszönte Bécsi Márton, a Szalai Környezetvédő és Ifjúsági Egyesület elnöke, hogy észrevették a bennük rejlő értéket, tudást.
A szalai családi és egészségnapon egészségvédő programokkal, szűrésekkel várták az ott élőket a Cukorbetegek és a Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv. A programhoz 35 civil szervezet és intézmény csatlakozott szolgáltatással, tanácsadással, gyerekprogramokkal, foglalkozásokkal, játszóházzal. A felnőttek a közösségi ház udvarán roma ételeket főztek, bort küldtek a szalai borászok.
Amíg a közösség háznál folyamatosan léptek fel a civilek, a sportpályán a nemrég megalakult szalai ifi csapat játszott az Egri Sportcentrum SE-vel.
A gyerekeknek ügyességi vetélkedőket tartottak, bemutatkoztak a tűzoltók. Az egész napos programon több mint négyszázan vettek részt.