Közepesen jó gabonatermés

Már az aratás végén járnak a gazdák Heves megyében. A gabonafélék mintegy 90%-át betakarították. A termésátlagok megfelelnek az országos eredményeknek, de az árpa több hevesi területen is kiugróan teljesített.

Majdnem teljesen learatták a gabonaféléket Heves megyében. A csapadékos időjárás hátráltatta ugyan a munkálatokat, de mára elmondható, hogy a betakarítás aránya 90%-os.

Összességében közepesen jónak mondható az idei termés. A legjobb termésátlagokat az árpa hozta idén, volt, ahol 60 mázsát is betakarítottak egy hektárnyi területről. A repce megyei termésátlaga 22 mázsa, ami ugyan az országos átlag alatt van, de Hevesben terven felüli mennyiséget jelent. A búza közepes, jó termést hozott mind minőségben, mind mennyiségben attól függően, milyen technológiát alkalmaztak a területeken.

Az idei nyári kalászos gabonák, valamint a repce termése Heves megyében is meghaladják az elmúlt évek átlagait, de a mezei pockok nálunk is pusztítottak. Azokban a táblákban, amelyek közelében természetvédelmi terület van, a termés 50-60 %-át is elpusztították, mert ott vegyszerrel nem lehetett védekezni ellenük.