4800 felvételiző, közel 2000 új hallgató az EKF-en

Az Eszterházy Károly Főiskolára a mintegy 4800 jelentkező közül 1832 diákot vettek fel, az előző évhez képest 11%-os a növekedés. Februárban, a keresztféléves képzésre már csaknem száz hallgató beiratkozhatott, így 2014-ben a felvettek száma megközelíti a kétezret. Idén először az Oktatási Hivatal nem választotta külön az állami ösztöndíjas és az önköltséges képzések ponthatárait. Így azok a jogszabályi minimummal megegyezőek, feltéve, hogy a szakos kapacitást nem töltötte föl az intézmény. Alapszakon és osztatlan képzésben az idén a jogszabályi minimum 260, felsőoktatási szakképzésben 220 pont. Ezért látható nagyon sok szaknál a 260 pontos határ.

A most felvettek 54%-a alapképzésre, 468 jelentkező mesterképzésre – többségében tanári szakokra – iratkozhat be szeptemberben. A hallgatók több mint fele nappali tagozaton tanul majd, levelező tagozaton 864 elsőévesre számít az intézmény. A főiskolára felvételt nyertek nagy része – 1658 fő – állami ösztöndíjas. Tizenhat népszerű szak államilag finanszírozott képzésének pontszámait központilag előre meghatározták. Ezek között van a nemzetközi tanulmányok, a gazdálkodás és menedzsment, valamint az andragógia is. 465, 460 és 430 ponttal lehetett bekerülni. Látszólag nagyon sok szaknál elég volt a minimális 260 pontot elérni, de ez a pontszám nem a bekerülési határt jelzi – mondja Kalóné Szűcs Erzsébet osztályvezető.
Míg a korábbi években a ponthatárt az intézmény által meghirdetett szakra legkisebb pontszámmal felvételt nyert jelentkező pontszáma jelentette, idén először az Oktatási Hivatal nem választotta külön az állami ösztöndíjas és az önköltséges képzések ponthatárait. Így azok – a 16, az oktatásért felelős miniszter által meghatározott állami ösztöndíjas ponthatárt kivéve – azonosak, és a jogszabályi minimummal megegyezőek, feltéve, hogy a szakos kapacitást nem töltötte föl az intézmény. Alapszakon és osztatlan képzésben az idén a jogszabályi minimum 260, felsőoktatási szakképzésben 220 pont.
Az egri Eszterházy Károly Főiskolára a legnehezebben a nemzetközi tanulmányok szakra lehetett bejutni, nappali és levelező tagozaton, alapképzésben 465 pontot kellett elérni. Öt ponttal kevesebb kellett a gazdálkodás és menedzsment szakhoz. 2013 nyarán csatlakozott a Comenius Kar az EKF-hez, a felvett hallgatói létszám megduplázódott Sárospatakon. A városban újra indul a csecsemő- és kisgyermeknevelő felsőoktatási szakképzési program és idén először tanulhatnak hallgatók a turizmus-vendéglátás szakképzésben. Első alkalommal nyerhettek ide felvételt mesterképzésre hallgatók. Egerben pedig elindul szeptemberben az óvodapedagógus és a tanító képzés.
A pótfelvételire július 28-ától augusztus 12-ig lehet jelentkezni – csak egy szakra és csak önköltséges képzésre.