Kiváló dinnye termett a megyében

Jó minőségű a Heves megyei dinnye, kedvező volt az időjárás mind a görög, mind a sárga fajtáknak. Bár az utóbbi években egyre kevesebben foglalkoznak megyénkben dinnyetermesztéssel, az egri piacon kapható káli, hevesi és erdőtelki termés is. A fogyasztók főként íz és ár alapján döntenek.

Úgy szóljon, mint a csizma szára, amikor megpaskolják – meséli a jó görögdinnye titkát egy egri zöldséges. Legyen mézédes, lédús, a héja roppanjon, amikor felvágják – ezek az átlagos fogyasztó elvárásai, de választásban azonban sokat számít az ár.

Az egri piacon még akad külföldi import dinnye is, de a legtöbben már a hazait keresik. Az idősebbek ragaszkodnak jobban a hagyományos Heves megyei áruhoz, a legkedveltebb a sötét héjú görög. A fiatalok nyitottabbak az újdonságokra, ilyen például az ananász sárgadinnye. Néhány erdőtelki, hevesi és káli őstermelő a saját termését hozza Egerbe. Azt mondják, a Heves megyei dinnyék idén nagyon finomak, mert a nap akkor sütött, amikor kellett.

A görögdinnyét 130-150 forintos kilónkénti áron kínálják Egerben, a sárga fajtától függően kb. 100 forinttal drágább. Az áruházakban előfordul nyomott árú értékesítés. Az agrárgazdasági kamara megyei elnöke szerint a szakmaközi szervezetek hatékonyabb érdekérvényesítésére lenne szükség.
Nincsenek pontos adatok a Heves megyei dinnyetermő területek nagyságáról, de az biztos, hogy az országos tendenciával ellentétben itt egyelőre nem beszélhetünk növekedésről.

Lékelni, felszelve árulni csak olyan helyeken szabad, ahol van folyóvíz és engedélyt kapnak a termelők.