Leányka és Csillag a város alatt

Hat borászat öt Egri Leánykája és egy Egri Csillag – ez volt a kínálat a Leánykák Éjszakáján az egykor érseki pincerendszerben. Hagyományosan, minden nyáron megtartják ezt a nem hétköznapi borkóstolót a város alatt.

Az egri fehérbort a 70-es, 80-as években elfelejtette a fogyasztó és a termelő – meséli Tietze Nándor Pál a Leánykák Éjszakájának első állomásán. Arccal a Bikavér felé – ez volt a jelszó, pedig Egernek tradicionális fehérbora volt a Leányka.
A Leányka megmentésére találta ki nyolc éve az Egri Leánykák Éjszakáját az idegenforgalmi szakember, hogy ne menjen feledésbe ez a bor. Bár a leányka szőlő nem terem annyit, mint egy nagytermő kékszőlő, munkaigényes, de megéri vele foglalkozni – vallja Tietze Nándor. Azt is mondja: ne szégyelljük a múltunkat, kövessük dédapáink hagyományait, ez az igazi lokálpatriotizmus.
A túrát a csoportok nem a borkóstolással kezdték: először az érseki pincerendszer történetével ismerkedtek meg, ahol hajdanában 10-13 millió liter bort is tartottak.
Most hat borászat hozta el borait, öt leánykát és egy Egri Csillagot lehetett kóstolni.
A tapasztalat az, hogy Egerben is egyre többen keresik a fehérborokat. Nagy Ádám azt mondja: jó a minőség, érdemes népszerűsíteni ezt a bort. Vannak visszatérő vendégek, a látogatók 70 százaléka turista.