Szennyezett ivóvíz

Öt mátrai település után most a recski ivóvízben is colibaktériumot mutattak ki. A szennyezett minta a település egyik közkútjából származott. Az ivóvíz 2-3 perc forralás után fogyasztható, eddig nem betegedett meg senki.

Ebből a kútból származik a fertőzött vízminta. Ezek a közkifolyók ritkán vagy egyáltalán nincsenek használva, ezért a korrodálódásuk is hozzájárulhat a kifolyó víz fertőzéséhez – fogalmaz a recski polgármester. Azt mondja, szerda délután értesültek a coliszennyeződésről, azonnal hangosbemondón tájékoztatták is róla a lakosokat.
A történtek óta folyamatosan ellenőrzi és fertőtleníti a település közkútjait a szolgáltató. A megyei szakigazgatási szerv közleménye szerint a víz 2-3 perces forralás után fogyasztható, mosásra, fürdésre, háztartási célokra pedig jelenleg is alkalmas. Ennek ellenére sokan tartanak a fertőzéstől.
Az üzletekben is az ásványvíz fogy legjobban.
Korábban öt szomszédos, mátrai településen is megtalálták a szennyeződést közkutaknál. A megyei tisztifőorvos egyeztetést kezdeményez az érintett szolgáltatókkal, hogy a jövőben elkerülhetőek legyenek a szennyeződések.
A településen egyébként lajtoskocsikat sem látni, abban bíznak, hogy 1-2 napon belül már újra lehet fogyasztani az ivóvizet.