A félhold árnyékában

Török kori fegyverekből nyílt időszaki kiállítás a Történeti Tárházban. A fegyverek a budapesti Oszmánia gyűjteményből kerültek ide, jól illeszkednek az állandó kiállítás anyagához. A török buzogányok, fokosok, lándzsák, kopják és szablyák jövő év május 30-ig láthatók Egerben.

A most bemutatott gyűjtemény az egrieknek és a török turistáknak is fontos – mondta Tóth Sándor a tárház vezetője, gyűjtő. Csak idén öt török turistacsoport látogatta meg a Történeti Tárházat. A most megnyílt időszaki kiállításhoz egy magángyűjtőtől kérték kölcsön a fegyvereket.
Az időszaki kiállítás három tárlóban mutatja be a török fegyvereket. Sok vezéri buzogány is látható. A buzogány egyébként mindig rangot is jelzett. Az időszaki kiállítás anyaga illeszkedik a fegyvertár állandó kiállításához.
Rázsi Botond alpolgármester arról beszélt: Eger különös város, olyan hely, ahol büszkék a vitézségükre, a török elleni harcokra, de ugyanakkor büszkék a török emlékekre is. Egyszerre fér itt meg a török fegyvereket bemutató kiállítás és a török ellen küzdő Balassiról nyílt tárlat – mondta az alpolgármester.
A budapesti “Oszmánia” gyűjteményből most főleg az ütőfegyverek kerültek a Fegyvertárba: bárdok, harci fokosok, csákányfokosok. De láthatók török kori lándzsák és kopják, szablyák és védő fegyverek is. A kiállítás 2015. május 30-ig látható a Történeti Tárházban.