Terroir Világkonferencia Egerben

Eger volt az egyik házigazdája a Nemzetközi Terroir Világkonferenciának. A mintegy 20 országból érkező tudós, szakíró három napig Tokajban, majd egy napig Egerben ismerkedett a magyar borvidékek szőlőfajtáival, éghajlati adottságaival, és borkészítési módszereivel.

A négynapos világkonferenciát először rendezték meg egy kelet-közép európai országban. A legtöbb tudós, szakíró Franciaországból, Olaszországból és Portugáliából érkezett, de a találkozón részt vettek iráni szakemberek is.

Habis László polgármester köszöntőjében hangsúlyozta: Eger a legészakibb terület, ahol még kiváló vörösbort lehet előállítani, ugyanakkor fantasztikus minőségű fehérborok alkotására is képes a város. Kiemelte: tavaly több, mint tízezer internetes szavazó választotta Egert a legkedveltebb magyarországi borvidéknek, mert a város világviszonylatban is csúcsminőségű, grand superior borokat tud készíteni.

A konferencia résztvevői megvitatták az úgynevezett terroir, vagyis termőhely kutatás legújabb eredményeit, és bemutatták országuk borvidéki sajátosságait, elemezték a talaj- és éghajlati viszonyokat, a jellemző szőlőfajtákat és termelési technológiákat.

Pajtókné dr. Tari Ilona az Eszterházy Károly Főiskola rektorhelyettese elmondta: a főiskola mindig fontosnak tartotta, hogy tudásbázisával hozzájáruljon az Észak-magyarországi borvidékek kutatásfejlesztéséhez.

A konferencia résztvevői meglátogatták az egri dűlőket is és a 18. Egri Bikavér ünnepen is részt vettek.