Terroir Világkonferencia

Egerben zárják a szőlészeti-borászati kutatószakma legrangosabb rendezvényét, a Terroir Világkonferenciát. A Tokajban zajló programon húsz országból közel kétszáz szakember vesz részt, akik csütörtökön látogatnak el városunkba.

A terroir kifejezés a latin terra szóból ered, amely földet, termőhelyet jelent. A 10. Terroir világkonferencián a borok termőhelyeit kutató és egyedi karaktereit elemző tudósok, szakírók vesznek részt a világ húsz országából. A Tokajban zajló szakmai rendezvény zárónapját Egerben szervezik meg, a szakemberek részt vesznek az Egri bikavér Ünnepen is.- jelentette be sajtótájékoztatón Habis László polgármester. Mint mondta: a város azért állt a rendezvény mellé, mert idegenforgalmi és marketing szempontból is fontosnak tartják, hogy a borászati szakemberek Egerbe látogatnak.
Az Egerfood Regionális Tudásközpont által szervezett szakmai programok között szerepelnek előadások, workshopok, de a kutatók ellátogatnak öt borászat szőlőjébe is.
Dr. Gál Lajos borász szerint az egri borvidék számára megtisztelő, hogy városunkba érkeznek a szakemberek.
Az első nemzetközi Terroir konferenciát 1996-ban rendezték meg, azóta kétévente gyűlnek össze a szakemberek, és ez az első alkalom, hogy kelet-közép európai országba is ellátogatnak.