Hazaengedték a kórházból a Heves megyei beteget

Kedden hazaengedték az egyetlen Heves megyeit, akit bőranthraxfertőzéssel kezeltek – tájékoztatta a gyöngyösi Bugát Pál Kórház az MTI-t. A szakértők szerint ez a fertőzés nincs összefüggésben a tiszafüredivel, tíz ember megelőző kezelést kapott.

Zaránkon csak a tiszafüredi lépfenefertőzésről hallottak, pedig innen, egy házi vágás után került egy gyöngyössolymosi férfi a kórházba. A kézfején észlelt elváltozást, ezért kereste fel pár napja a gyöngyösi kórházat. Bőranthtaxot diagnosztizáltak.
A beteget kedden hazaengedték, az antibiotikumot még szednie kell. A nyer hússal kapcsolatba került emberek közül tízen megelőző kezelést kaptak, mindenki tünetmentes. Az anthraxot növényevő állatok hordozzák. Étkezéssel, bőrön át és belélegezve is fertőhet. A lappangási idő 3-4 nap. Tiszafüredről nyolcan kerültek kórházba lépfenefertőzés miatt.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állat-egészségügyi Diagnosztikai Igazgatósága arról tájékoztatta az MTI-t, hogy ez a marhahús nem került be a közfogyasztásba, és az eset nem áll összefüggésben a tiszafüredi megbetegedésekkel. A húst a hatóság megsemmisítette.